Tips van onze dierenarts

alle-dieren

1 Overgewicht

2 Vlooien

3 Blaasproblemen

4 Haarballen

5 Vuurwerk stress

6 Gewrichtsproblemen

7 Maag-/darm problemen

8 Teken bestrijding

9 Huidproblemen

  

1 Overgewicht

Bij veel huisdieren is overgewicht een probleem. Het is aan de verzorger(s) om ervoor te zorgen dat de dieren geen overgewicht krijgen. Dieren kunnen te zwaar worden als ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Daarom moeten ze genoeg beweging krijgen. Daarnaast zijn er hondenrassen, zoals Labradors, Retrievers, Cocker- en King Charles Spaniëls, Cairn Terriërs en Beagles, waarbij het dier snel iets te zwaar wordt. Ook oudere dieren worden sneller wat te zwaar omdat ze minder bewegen. Speciale Dieetvoer voor honden en katten helpt overwicht te verminderen en zorgt dat de dieren de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Naast dieetvoer kan een bewegingsadvies van de dierenarts raadzaam zijn.

  

2 Vlooien

Wanneer uw huisdier vlooien heeft kan dat tot problemen leiden zoals jeuk. De soort die vaak voorkomt bij honden en katten is Ctenophalides felis, ofwel de kattenvlo. U kunt ze vinden op de dikst behaarde plekken. De vlooien zijn 1 mm x 2mm groot en ze springen. Wat u het beste kunt doen is met een vlooienkam de hond of kat kammen. U vindt dan met name vlooienpoep. Dit is donker van kleur en als u de vlooienpoep nat maakt dan wordt het licht roodbruin van kleur. De vlooien leven van het bloed dat ze opzuigen. Ze nestelen zich op plekken die dik behaard zijn en die wat beschutting leveren. 

 

3 Blaasproblemen

Als uw hond of kat een blaasontsteking heeft, kunnen ze de volgende verschijnselen tonen:
# Vaak kleine beetjes plassen
# Soms bloed in de urine
# Persen op de urine
# In huis plassen
# Pijn bij het plassen
Let goed op of uw huisdier ook deze verschijnselen vertoont. Door goed te observeren en goed op het eten en drinken te letten kunt u erachter komen of jouw huisdier blaasproblemen heeft. Door speciale dieetvoeding te gebruiken vermindert u de kans op blaasproblemen bij uw huisdier.

 

4 Haarballen

Dit is met name een probleem bij katten. Katten wassen zich voortdurend en dan vormt er zich een onverteerbare massa van haren in hun darmsysteem. Dit kunnen ze kwijtraken door braken of via de ontlasting. Wat u kunt zien is:
# Loos braken
# Volle gasbuik
# Kuchen en hoesten
# Gras willen eten
U kunt uw kat curatief een haarbal pasta of paraffine geven. Preventief kunt u de kat borstelen, minstens een keer in de week en bijvoorbeeld kattengras geven. Ook speciaal dieetvoer draagt bij aan het verminderen van haarballen.

 


Vuurwerk stress

Veel huisdieren worden angstig als vuurwerk wordt afgestoken. Sommige dieren zijn bang voor het geluid dat ze niet gewend zijn. Andere dieren hebben eerder eens iets meegemaakt en zijn daarom angstig. En dan zijn er nog dieren die het gedrag overnemen van hun eigenaar wanneer die er bang voor is. De vraag is wat u eraan kunt doen. U kunt uw dieren laten wennen aan geluiden. Er zijn CD's met geluiden daarop die uw hond of kat kunnen helpen. Daarnaast kunt u een D.A.P. Verdamper gebruiken. Die geeft feromonen af die lijken op de geur van een moederdier en dat helpt uw dier zich rustiger te voelen. Daarnaast kunt u een Thundershirt bestellen voor uw hond. Die geeft uw hond een veilig gevoel. U kunt uw hond ook oordoppen in doen. Hierdoor hoort hij of zij minder van de knallen. Verder is het belangrijk dat u uw hond of kat geen aandacht geeft op het moment dat hij van het vuurwerk schrikt. Dit beloont het dier namelijk voor het angstig gedrag dat het vertoont, hetgeen niet de bedoeling is.
 

Gewrichtsproblemen

Hoe herkent u gewrichtsproblemen en hoe vaak komt het voor? Gewrichtsproblemen komen voor bij zo'n 20% van de honden van één jaar en ouder. Die kans is dus redelijk groot. We onderscheiden acute problemen en chronische problemen. Beide problemen kunnen voorkomen worden bij uw hond.

Acute problemen komen voor als gevolg van trauma of als gevolg van een infectie. Deze aandoeningen kunnen met behulp van pijnstilling vaak snel verholpen worden.
Chronische aandoeningen zijn wat lastiger te verhelpen want dan moet u achter de oorzaak komen. Dit is soms lastig te achterhalen.

De problemen die we zien zijn:
 • Stijfheid na een activiteit
 • Moeite met opstaan en op gang komen na een rustperiode(startkreupelheid)
 • Minder actief en achterblijven bij wandeling
 • Kreupelheid
 • Verdikking van het gewricht en eventueel pijnlijk bij aanraking
 • Verandering van het gedrag

Bij deze problemen spelen erfelijke aanleg, overgewicht en overmatige activiteit een belangrijke rol. In de meeste gevallen is pijnstilling, in combinatie met beperkt bewegen en specifieke oefeningen (fysiotherapie), een doeltreffende behandeling.

In onze hondenapotheek vindt u producten die uw hond kunnen ondersteunen bij gewrichtsproblemen. Zoals bijvoorbeeld Primeval Galatinaat. Dit is een voedingssupplement die de gewrichten smeert. Ook hebben wij speciaalvoer die ondersteuning biedt bij gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld Royal Canin Veterinary Diet Mobility C2P+ of Hill's Prescription Diet J/D

Maag-/darm problemen

Maag-/darm problemen vormen een van de meest voorkomende klachten bij honden en katten. Als uw huisdier niet vlot eet is er vaak iets aan de hand. Verwende huisdieren bestaan niet. Vaak doen zich de volgende verschijnselen bij uw huisdier voor:
 
 • Overgeven
 • Verminderde eetlust
 • Diarree
 • Gewichtsverlies
 • Een rommelende buik
 • Soms buikpijn

Oorzaken hiervan kunnen zijn: een niet-infectieuze ontsteking, een voedselallergie, infecties door wormen of parasieten, tumoren. Het is raadzaam de dierenarts te raadplegen.

In onze honden-en kattenapotheek vindt u producten die uw hond of kat kunnen ondersteunen bij maag- en darmklachten. Zo hebben wij bijvoorbeeld Iso Gel voor hond en kat, wat u kunt gebruiken bij acute darm problemen zoals diaree. Ook hebben wij meerdere soorten voedingen die u kunt geven aan uw hond ter ondersteuning bij spijsverteringsproblemen. Zo hebben wij bijvoorbeeld Hill's Prescription Diet I/D Sensitive of Royal Canin Veterinary Diet Gastro Intestinal. Kijk voor een overzicht van al onze producten bij de hondenapotheek of kattenapotheek

Teken bestrijding

Teken kunnen problemen geven door irritatie op de plek van aanhechting. Maar teken kunnen tot veel ernstiger klachten leiden. De teek is met name gevaarlijk voor het veroorzaken van ziekten zoals:
 
 • Lyme disease: wordt veroorzaakt na een besmetting met de Borrelia bacterie na de beet van een teek.
 • Ehrlichiose: teken die voorheen niet in Nederland voorkwamen komen nu toch voor bij honden die nog nooit in het buitenland geweest zijn. Deze teken veroorzaken bloedingen, koorts, gewichtsverlies en apathie.
 • Babesiose (fatale tekenziekte): teken die eerst alleen in Zuid Europa voorkwamen komen nu ook in Nederland voor en veroorzaken koorts, bloedarmoede, donkere urine en nierfalen. Zonder behandeling kunnen ze leiden tot sterfte bij honden.

Tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekten te voorkomen. Allereerst zijn er teekwerende en teekdodende middelen. Daarnaast is nakijken van uw hond na elke wandeling en snelle verwijdering van teken belangrijk, liefst met een tekenpincet. Mocht uw huisdier de genoemde klachten vertonen, neem dan zo spoedig contact op met uw dierenarts.


Huidproblemen

Huidklachten zijn vaak gerelateerd aan de volgende problemen: allergieën, jeuk/krabben/likken, oorontsteking, kaalheid of veranderingen aan de huid, de vacht of de nagels. Bij deze problemen zien we vaak het volgende:

 • Allergieën: we zien dan met name dat uw huisdier overgevoelig reageert op stoffen waar uw dier mee in contact komt. Dit kunnen bestanddelen zijn in het voer of in de omgeving van uw huisdier.
 • Jeuk/krabben/likken: dit kan komen door bijvoorbeeld een bacterie, een parasiet of door schimmels of gisten.
 • Oorontsteking: hierbij krijgt het dier roodheid, een pijnlijk oor en het oor kan gaan stinken.
 • Kaalheid of veranderingen aan de huid, de vacht of de nagels: dit kan komen door hormonale stoornissen of door infecties met bacteriën, parasieten, schimmels en gisten. Ook medicijngebruik kan een oorzaak zijn.

Wat kan men er tegen doen? Meestal is nader onderzoek nodig voordat de juiste behandeling kan worden voorgeschreven.
 • Microscopisch onderzoek
 • Schimmel- of bacteriekweek
 • Allergietesten
 • Dieettesten
 • Cel of weefselonderzoek
 • Bloedonderzoek
 • Urineonderzoek

Op basis van de uitslag brengt de dierenarts zijn of haar advies uit.

Daarnaast biedt Brekz ook producten aan die kunnen ondersteunen bij huidproblemen. Zo hebben wij bijvoorbeeld Hokamix forte voor honden. Dit is een voedingssupplement voor honden met hardnekkige en lang aanhoudende huid- en vachtproblemen. Quistel Bio Herstel shampoo is geschikt voor honden en katten. Als u uw huisdier hiermee wast, wordt de bloeddoorsroming geactiveerd en stopt en voorkomt het jeuk. Voor een overzicht van alle producten, kunt u kijken bij onze hondenapotheek of onze kattenapotheek

Wij adviseren om voor een goede diagnose uw huisdier altijd door de dierenarts in uw regio te laten onderzoeken.

Zoeken
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag verstuurd!