Waarom moet ik mijn hond ontwormen?

Het regelmatig ontwormen van je huisdier is van groot belang voor een optimale gezondheid. Wormen kunnen namelijk schadelijk zijn en na enige tijd lichamelijke klachten veroorzaken bij je viervoeter. Sommige wormsoorten, waarmee zowel de hond als kat besmet kunnen zijn, kunnen ook de mens infecteren. Heb je een hond én een kat, ontworm dan altijd de hond en kat tegelijkertijd. 

Hond ontwormen, de symptomen

Veel honden met wormen hebben geen directe klinische klachten. Wanneer ze klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een jonge hond met een grote hoeveelheid volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan de hond hieraan overlijden. 

Soorten wormen

Wormen zijn inwendige parasieten en een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Ze houden zich schuil in de darmen of elders in het lichaam, waar ze voedingsstoffen opnemen die de hond zelf hard nodig heeft. Ook kunnen ze lichaamsfuncties verstoren en de gezondheid van je huisdier aantasten. Er komen verschillende soorten wormen voor. De meest voorkomende bij honden in Nederland zijn spoelwormen en lintwormen. Andere wormsoorten zijn haakwormen, zweepwormen en hartwormen.

Spoelwormen

Spoelwormen verminderen de conditie van je huisdier. Ze leven in de dunne darm, zijn rond van vorm en geelwit tot roze van kleur. Ze kunnen van enkele centimeters tot gemiddeld achttien centimeter lang worden. Besmetting kan optreden als de hond gegeten heeft van besmette prooidieren of van grond waarin de eitjes aanwezig zijn. 
Bij volwassen honden merk je meestal weinig tot niets van een spoelworminfectie. Soms is er sprake van wat dunne ontlasting en is je hond niet optimaal in conditie. Pups met een wormbesmetting groeien vaak slecht. Ze blijven mager, maar kunnen desondanks een dik, gezwollen buikje hebben. Diarree en gasvorming kan hieruit ontstaan, omdat wormen de darmwerking verstoren.

Lintwormen

Lintwormen leven in de dunne darm, zijn wit van kleur en afgeplat van vorm. Lintwormen bestaan uit een kop, die vastzit aan de darmwand, en een groot aantal segmentjes die gevuld zijn met eitjes. Als de achterste segmentjes rijp zijn, laten ze los en kruipen uit de anus. Soms zijn ze zichtbaar in de ontlasting of kleven aan de vacht. Over het algemeen zal je hond niet snel ziek worden van een lintworminfectie.

Haakwormen

Haakwormen komen voornamelijk voor bij dieren in asiels, kennels en zwerfdieren, maar kunnen ook voorkomen bij onze huisdieren. Honden raken besmet door het oplikken van besmette grond. De larven kunnen door de huid dringen en jeuk veroorzaken, waarna ze vervolgens afsterven voordat ze de darmen bereiken. Haakworminfecties zijn meestal mild, maar kunnen in sommige gevallen ook een ernstige darmontsteking veroorzaken.

Zweepwormen

Zweepwormen leven in de blinde- en dikke darm van honden en vossen. De worm dankt zijn naam aan de vorm, dun aan de voorkant en dik aan de achterkant. Het dunne gedeelte ligt onder het slijmvlies van de darm en het dikke gedeelte in darm. De meeste dieren die besmet zijn met zweepwormen hebben geen tot weinig klachten.

Hartwormen

De hartworm komt vrijwel niet voor in Nederland. Wanneer je met je huisdier naar het buitenland op vakantie gaat, dan doe je er goed aan om hiertegen preventieve maatregelen te nemen. Hartwormen zijn de meest levensbedreigende wormen, omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen waar zij de hartfunctie ontregelen en uiteindelijk de dood kunnen veroorzaken. Volwassen wormen zijn 10 tot 30 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 1 mm. 

Wanneer moet ik mijn hond ontwormen?

Zoals hierboven beschreven, veroorzaken veel wormbesmettingen geen duidelijke ziekteverschijnselen bij je hond. Daarom wordt het geadviseerd om honden regelmatig preventief te ontwormen. Er bestaan veel middelen voor de behandeling van wormbesmettingen. Voor pups geldt dat zij vrijwel allemaal al zijn besmet met spoelwormen, voordat ze geboren worden. Na de geboorte raakt je pup besmet via de moedermelk en/of de leefomgeving. Ontworm daarom je pup vanaf 2 weken oud om de 2 weken, bijvoorbeeld met Milbemax, tijdens de eerste 10 levensweken. Daarna wordt het aangeraden om maandelijks te ontwormen, totdat de pup 6 maanden is. Een volwassen hond kun je het beste 3 - 4 keer per jaar behandelen tegen wormen met bijvoorbeeld dit ontwormingsmiddel voor volwassen dieren vanaf 5 kg. Voor de bestrijding van lintwormen is het ook heel belangrijk dat vlooien bestreden worden, omdat de vlo dient als tussengastheer en daarmee de hond telkens weer opnieuw kan besmetten. Kijk voor het complete aanbod op de pagina's met al onze ontwormingsmiddelen.

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

                

Gerelateerde artikelen

      


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.